Selam Verme Ve Almanın Hükmü
Selam Verme Ve Almanın Hükmü
Ayaz Deniz Sordu:
Selamın aleyküm Hocam sevmediğim bir adam var benle birlikte çalışıyor. Çok dedikoducu biri ve ben dedikoduyu sevmiyorum. Sabah işte karşılaşırken bana selamın aleyküm diyor eğer ona cevap vermemsen selamını almasam günaha dusermiyim acaba selam vermek sünnet almak farz derler var mı öyle bir şey dinde ?
Mumsema Cevapladı: Öncelikle Aleyküm Selam
Selam vermek sünnettir ama almak farzdır sevgili kardeşim bu doğru bir bilgi. Eğer biri selamın aleyküm derse bu sünnetti yapmış olur ve aleyküm selam denilmesi gerekir ki aleyküm selam denilmezse bunun bir vebali vardır.
Ancak eğer toplumun içindeysen ve diyelim ki biri geldi selamın aleyküm dedi ve o toplumun içinden bir kaç kişinde aleyküm selam dedi ancak toplumdaki herkes aleyküm selam demedi. Bu durumda farziyeti demiyenler üzerinden kalkar ve hiç bir günahı yoktur çünkü toplumdan karşı tarafa cevap verilmiştir.
Lakin o toplumda kimse aleyküm selam demeseydi hepsi toplu bir şekilde günaha düşmüş olurlardı. Bir kişi Bire bir size selamın aleyküm dediyse aleyküm selam kelamını ondan esirgememeniz gerekir yoksa günaha düşersiniz.
Konu ile ilgili bir sorunuz varsa yorum kısmına konu dışında bir sorunuz varsa dini soru sor kısmana yazabilirsiniz.