Taharette Dikkat Edilmesi Gerekenler
Soru: Temiz ve temizleyici (Tahur-Mutlak) su ne demektir?
Cevap: Tahur-Mutlak su; kendisi temiz olup başkasını temizleyen sudur. Bu suyla abdest ve gusül alınır ve necaset temizlenir.
Soru: Temiz fakat temizleyici olmayan su hangisidir?
Cevap: Bu su, kendisi temiz olup temizleyici olmayan sudur. Tıpkı hadesi (büyük ve küçük ) kaldırmada kullanılmış olan su gibi. Yani kişi hadesi kaldırdığı suyla tekrar hadesi kaldıramaz. Çünkü bu su temizleyici olma özelliğini yitirmiştir.
Soru: İçine temiz olan bir şey koyularak değişikliğe uğrayan su, temizleyici olarak kalır mı?
Cevap: Eğer suyun içine tâhir bir şey koyulup, tadı, rengi veya kokusu değişirse temizleyici olmaktan çıkar. Örneğin, içine süt katılan su, eğer büyük değişikliğe uğrar, su denilemeyecek kadar değişirse, temizleyici olmaktan çıkar. Ancak fazla değişikliğe uğramazsa temizleyici kalır ve bununla abdest alınabilir.
Soru: İçine affedilmeyen bir necasetin düştüğü suyun hükmü nedir?
Cevap: Az olan suya (kulleteynden az) affedilmeyen necis bir şey düşerse (idrar veya içki gibi) suyun özellikleri değişse de değişmese de bu su necis olur. Eğer su kulleteyn miktarında veya kulleteynden fazla olursa, içine necis bir şey düştüğü zaman tadı, rengi veya kokusu değişirse necis olur. Değişmezse, bu su temiz ve temizleyici olma özelliğini kaybetmez, temiz ve temizleyici kalır.
Soru: Affedilen bir necasetin, içine düştüğü suyu kirletmediğine dair bir örnek veriniz.
Cevap: Suyun içine affedilen bir necaset düşerse (sinek gibi) tadı, rengi veya kokusu değişmez ise necis olmaz. Ama sayılan özelliklerinden birisi değişirse necis olur
Konu ile ilgili bir sorunuz varsa yorum kısmına konu dışında bir sorunuz varsa dini soru sor cevap al yada Mahrem Soru Sor kısmına yazabilirsiniz.