Aklın hükümleri Nelerdir ?
Aklın hükümleri Nelerdir ?
Aklın hükümleri üçe ayrılır:
1-Aklen “Vacib” Olan: Allah ve sıfatlarının fani olmasının düşünülmemesi demektir.
Allah ezeli ve ebedidir ve onun sıfatları da akıl yolu ile düşünüldüğünde fani olamaz.
2-Aklen “Mustahil” Olan: Akılda olması imkansız olan demektir. Yani akıl Allah’ın şeriki olmasını kabul etmez.
Allah tektir şeriki yoktur akıl bunu kabul etmez. Çünkü yaratıcının haşa çokluğu kararlarda değişmeler olacağı ve çelişkilere düşüleceği anlamına gelir ve akıl bunu kabul etmez.
Örn: Haşa Çoklu yaratıcı mantığı ile yüründüğü zaman bir yaratıcı Dünyanın falan yerinde yağmur yağsın derken diğer yaratıcı yağmasın derse bu aklın kabul etmeyeceği bir duruma yol açar. Bir yerde aynı anda yağmur yağarken yağmaması imkansızdır. Buda Allah’ın şeriki (ortağı) olmadığının ve bunun aklen caiz olmadığının büyük bir kanıtıdır.
Örnekler çoğaltılabilir ölüm yaşam kararı mantığı ile düşünürsek Ali diye bir şahıs var. Haşa Diyelim ki bir yaratıcı Ali yaşasın derken diğeri hayır ölsün derse ve aynı anda Ali yaşarken ölemeyeceğine göre akıl bunu kabul etmez. Buda Buda Allah’ın şeriki olmadığının ve bunun aklen caiz olmadığının büyük bir kanıtıdır.
3-Aklen “Caiz” Olan: Akılda bir anda varlığı, bir anda da yokluğu düşünülen şeylerdir. Yaratılan tüm varlıklar ve onların sıfatları gibi.
Örnek vermek gerekirse bizim varlığımızın olması aklen caizdir lakin Allah dilemeseydi biz olmazdık ve bu ihtimal de aklen caizdir.
Örnekleri çoğaltalım Diyelim ki Ali diye bir arkadaşınız var onu tanıyorsunuz ve görüyorsunuz. Ali’nin varlığı (zatı) yaratılmıştır Onu yaratan Allah’tır ve Allah dilemese ali olmazdı buda aklen caizdir. Alinin varlığı da yokluğu da aklen caizdir.
Aklın hükümleri