
Bid’at nedir? Kaç Kısma Ayrılır?
Lugatte Bid’at
Arapça’da “örneği olmaksızın yapıp ortaya koymak, inşa etmek” veya “daha önce örneği bulunmayıp sonradan ortaya çıkan (muhdes) şey” anlamına gelir.
Istılahta Bid’at
Peygamber Efendimiz’den sonra ortaya çıkan ve Dîn ile ilgili olup ilave veya eksiltme özelliği taşıyan her şeydir.
İmâm Abdullâh El-Herarî şöyle diyor: “Bid’at, Arapça lugatine göre örneği olmaksızın ortaya koyulan, inşa edilen şeydir. Istılahtaki mânâsı ise Kur’ân’da ve Peygamber Efendimiz’in hadislerinde açık ve net bir şekilde geçmeyip Peygamber Efendimiz’den sonra ortaya çıkan her şeydir.
Bid’at kaç kısma ayrılır?
Bidat 2 kısma ayrılışır;
Birincisi; “Bid’at-ı Dalâle” veya “Bid’at-ı Seyyi’e”, yani kötü bid’at. Peygamber Efendimiz’den sonra ihdas edilmiş (ortaya çıkartılmış) olup, Kur’ân-ı Kerîm’e veya Sünnet’e muhâlif olan şeylerdir.
İkincisi ise; “Bid’at-ı Hude”, “Bid’at-ı Hasene” veya “Sunnet-i Hasene”, yani iyi bid’at. Peygamber Efendimiz’den sonra ihdas edilmiş olup, Kur’ân-ı Kerîm’e veya Sünnet’e uygun düşen şeylerdir. (İmâm İbn-i Manzûr,“Lisanul Arab”, İmâm Murtadâ ez-Zebidiy “Tâcul Arus”)
Konu ile ilgili bir sorunuz varsa yorum kısmına konu dışında bir sorunuz varsa dini soru sor yada Mahrem Soru Sor kısmına yazabilirsiniz.
Bir soru yada yanıt bırakın