|
| | #1 |
| | ![]() Bugün hastalıkların birçok sebebinin aşırı kilo olduğu biliniyor Tasavvuf kitaplarında ise az yemenin önemi anlatılmakta ve insanlar az yemeye teşvik edilmektedir![]() Dengesiz beslenme, aşırı yemek yeme beraberinde şişmanlığı getiriyor Batı ülkelerinde sıkça rastlanan kilo sorunu artık Türkiye’nin de bir problemi Obezite (aşırı kilo) birçok hastalığa davetiye çıkarmakta ve doktorlar hastalarından ilk iş olarak kilo vermelerini istemektedir Halbuki dinimizde dengeli beslenmenin önemi anlatılmakta, aşırı yemek yemenin zararları ifade edilmektedir Tasavvuf kitaplarında az yemek yiyen kişinin hafızasının güçleneceği, anlama ve kavrama yeteneğinde hızlılık ve genişleme meydana geleceği belirtilmektedir Yine, “Tok olan kişinin beyni sarhoşmuş gibi düşünmesinde yavaşlama olur Açlıkta kalp nurlanır, hoşluk ve hafiflik meydana gelir ” denilmektedir![]() İbrahim Hakkı Hazretleri’ne göre çok yemek yiyince kan mideye hücum ettiğinden kalbin yükü artar ve sıkışır Kalp midenin üstünde onun kapağı gibidir Tok mide ise kaynayan bir tencere gibidir ve onun buharı kalbi üzer![]() İmam Gazali, “Midesini aç bırakanın zekâsı açılır ve düşüncesi ilerler ” demiştir![]() Yahya bin Muaz’a göre “çok yiyen kişiler tez ölmektedirler ”Allah’ı anmaktan, O’na dua etmekten zevk duyacak bir kalp rikkat sahibi kalp demektir Bu özelliği kazanmanın yolu da az yemekten geçmektedir Ebu Süleyman Dârâni, “Benim ibadetten en çok tat aldığım ânım, karnımın sırtıma yapışacak derecede aç olduğu zamandır ” demiştir![]() Kalp katılığı, şehvete düşkünlük, kulluk yapmaya isteksizlik hep fazla yemenin eserlerindendir ![]() İbrahim bin Ethem, belki gece ibadetine kalkmayı kolaylaştırması sebebiyle, özellikle akşam yemeğinde terk edilen ve azaltılan her helâlin nefse karşı cihat olduğunu söylemiştir ![]()
|
| |
| | #2 |
| Üye | ![]() Allah c c razi olsun yaren![]() aklima Peygamber Efendimizin (sav) hadis-i serifi geldi 'Midenizin üçte birini yemekle doldurun üçte birini suya ayırın, üçte biri de boş kalsın; yâni doymadan kalkın, üçte biri de boş kalsın!' diye tavisyede bulunmus ![]()
|
| |
![]() |
| Tags: acar, insanin, yemek, zeksini |
| Konu Araçları | |
| |
Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cvp | son Mesaj |
| nafile oruçlarda kazayla yemek yemek orucu bozarmı? | cananım | Oruç İle ilgili Sorular ve Cevaplar | 5 | 08-15-2008 23:31 PM |
| Beslenme Zekayi Nasil Açar? | neva | Kişisel Gelişim | 3 | 06-01-2008 00:03 AM |
| Allah, kendine yönelenin kalbini açar | LeoparGS | Allaha İman | 1 | 07-01-2007 23:40 PM |